1(14)
vzad vpřed

Milan Kohout: Tělo lidské blbosti

Slovo boží
2003, Gdaňsk, Polsko, loděnice, kde vniklo hnutí SOLIDARNOCZ
Castle of the Imagination Performance Art Festival

Četbou Bible, hojně zalévanou benzínem, jsem se snažil konvertovat „islámské“ slepice na křešťanství jako metaforu pokrytectví katolíků při podpoře války v Íráku.

 

MILAN KOHOUT

Původem jsem z České republiky. Zde jsem obdržel titul inženýra elektrotechniky na Západočeské univerzitě. Byl jsem aktivním členem undergroundové takzvané „druhé kultury“ a také signatářem Charty 77.
Po celé řadě postihů, vyšetřovacích vazeb a působení v nejnižších dělnických zaměstnáních (několik let jsem dělal topiče v Národopisném muzeu v Praze) jsem byl vyštván Státní bezpečností z republiky. Poté jsem strávil dva roky v uprchlickém táboře Traiskirchen v Rakousku. Po obdržení azylu ve Spojených státech jsem se přestěhoval do Bostonu. Tam jsem v roce 1993 získal diplom z vysoké umělecké školy The School of the Museum of Fine Arts.
Od roku 1994 jsem členem legendární umělecké skupiny Mobius. (www.Mobius.org).
V Bostonu jsem po řadu let vytvářel celovečerní performanční představení zaměřená zejména na politiku, lidská práva a kritiku náboženských učení.
Jako člen Mobiusu jsem objel řadu festivalů po celém světě  (Čína, Chorvatsko, Polsko, Tajwan, Kuba, Thaisko, Izrael, Kanada, Mexiko, USA a další) a získal jsem celou řadu cen a rezidenčních pobytů (Grant from The Fund for US Artists at International Festivals, Tanne Foundation Annual Award, First Prize at International Theater Festival in Pula, Best National Czech Independent Film Award, Arizona State University residency, PSi conference in London 2006, Israel-Palestina residency etc.)
Od roku 1992 až dodnes jsem spoluřídil neprofitní bostonskou uměleckou organizaci MOBIUS (www.Mobius.org).
Od téhož roku do roku 2003 jsem pracoval jako kameraman, technik a producent pro veřejnoprávní americkou televizní stanici C-Span. Zde jsem natočil desítky pořadů z oblasti vzdělávání a kultury.
V roce 2011 jsem měl retrospektivní sólo výstavu v Domě umění města Brna (galerie G99).
V roce 2009 jsem měl retrospektivní sólo výstavu v NOD-ROXY galerii v Praze.
V roce  2011 mi byl publikován autobiografický román Proveď vola světem, volem zůstane. ISBN 978 -80-904455-4-3, 297 stránek vydán v nakladatelství, Petr Štengl v Praze (bestseller v lednu 2011 v Kosmas distribuční společnosti).http://www.kosmas.cz/knihy/158648/proved-vola-svetem-volem-zustane/
V roce 2011 jsem měl další retrospektivní výstavu v Galerii města Brna.
Pro časopis Xantypa jsem udělal řadu rozhovorů se světoznámými osobnostmi jako Noam Chomsky, Kurt Vonnegut a další.
Po více než deset let vyučuji performanční umění a politiku na TUFTS univerzitě v Bostonu a na Massachusetts College of Art a Video umění na New England Institute of Art (zde jsem absolvoval kurz pedagogického minima).
Má webovka: http://www.mobius.org/blog/11
Mailová adresa: milan@verison.net
Mé články v BL: http://www.blisty.cz/aut/1903/art.html?page=all
Rozhovor na CT24:  http://www.ceskatelevize.cz/porady/10095690193-pred-pulnoci/311281381940060/
Galerie plakátů: http://www.flickr.com/photos/mobiusorg/sets/72157625733673264/

KNIHA:
www.kosmas.cz/knihy/158648/proved-vola-svetem-volem-zustane/

WEB:
www.mobius.org/blog/11