1(23)
vzad vpřed

část II.: VĚZENÍ

(Sara Wollasch + Barbora Smékalová =) NEWkus


tato výstava bude doplněna o další videa a fotografie, jakmile je obdržíme od nalších příjemců.

 

Chybí nám setkávání se a předávání si drobností. Rozhodly jsme se proto vrátit ke kořenům performance – ke hnutí Fluxus – k jejich mail artu, který se rozšířil i do českého undergroundového prostředí.

 

Ve dvojici se jako autorky společného díla setkáváme každý den virtuálně s novými předměty. Jedním určeným k návaznosti a druhým navazujícím. Navzájem si přes webkameru představujeme objekty, na které by měl náš protějšek do příštího dne navázat tak, aby oba předměty byly dohromady funkční a pasovaly do sebe. Jak se nám navazovat podařilo se dozvíme až od příjemců z našeho domovského ateliéru, kteří jsou momentálně na různých místech Česka a Slovenska.

 

Forma: kutilství, mail art

 

Projekt vytvořený na míru současné situaci: umělci jsou omezeni mnoha faktory, jejich projev je výrazně omezen a mají možnost vyjádřit se jen omezenými prostředky.

 

Projekt: tvorba jednoho funkčního a jednoho navazujícího předmětu denně

 

Např: Barbora vytvoří talíř, druhý den na něj Sara vyrobí pokličku… Neexistovala však domluva, co bude další den následovat, každý vizuálně představený výrobek byl pro nás další den překvapením.

 

Výběr materiálu: omezeno na vše, co se nachází v místě přežívání karantény

 

Věci a nástroje použité pro výrobu předmětů se musely vždy předem nacházet v „karanténě“ aktérky. Je tak zřetelný rukopis nejen umělkyně samotné, ale také otisk místa, na kterém se nachází. Sara je uzavřena do malého bytu v centru města Opavy, Barbora naopak na rozlehlém bývalém statku na okraji vesničky v Jeseníkách. 

 

Způsob komunikace: distanční, skrze videohovory

 

Způsob měření předmětů: odhadem v porovnání s dlaní

 

Měření předmětů probíhalo pouze vizuálně porovnáváním s dlaní či články prstů, skrze videohovory. Navazující předmět se proto po kompletaci dvojice stává teoreticky funkčním, v praxi však může selhat.

 

Akt: zapečení, zaslání dvojic předmětů, společné rozbalování

 

Po ukončení pětidenní série jsme každý první – praktický předmět zapekly do pečiva – „chleba.“ 10 párů předmětů jsme zaslaly 10 členům Ateliéru tělového designu. Příjemci netuší, co obdrží, byli pouze požádáni o adresy a o to, aby si s balíčky udělali čas na společný videohovor, při kterém si je rozbalí.

 

Výstup: záznam videohovoru, fotografie kompletních dvojic pořízené příjemci