1(6)
vzad vpřed

Pink sugar and panties!

Pink sugar and panties! 

 

In Saček Veritas – Galerie Tělového designu – web vutbr.cz

 

                Výstava skupiny In Saček Veritas pro Galerii Tělového designu představuje pro převážně performerskou skupinu určitý předěl. Tento předěl způsobený zásahem vyšší moci totiž neumožnil skupině pracovat jako jeden celek, na jednom místě, v jeden čas a s konkrétním divákem, ale donutil jednotlivé členy, aby se k tématům zobrazených ve svých performancích stavěli jako opravdoví solitéři, kteří jsou omezeni svým osobním prostorem a aktuálním místem pobytu, bez možnosti jasné a jednoduché komunikace s ostatními členy skupiny.

 

Pink sugar and panties! – název možná částečně odkazující na píseň Brown sugar od kapely Rolling Stones, promíchaný s lehkým nádechem erotična.

Název odrážející se v jednotlivých videích, které dohromady tvoří mozaiku rozličných myšlenek, nápadů a přístupů různých členů skupiny:

Václav Voleský  pracuje s vlastní tělesností v mírně absurdním prostředí či kompozici.

Tomáš Graběc hrající avantgardní stínové divadlo, přenáší diváka do snu, zhmotněného uprostřed jeho Dětmarovického ateliéru.

Krista Kašparová vytvářející oltář znalostem a exotické potravě. Poukazující na diskomfortnost lidského počínáni, vytváří živý obraz míchající jasný motiv uprostřed záběru s velice osobním prostředím blíže nespecifikovaného bytu.

Adam Vrbka zachycující neexistující krajinu předznamenávající věci budoucí a nadcházející.

 František Mucha naivně hledá způsoby jak objevit rovnováhu ve svém těle. V bříšku, na rukách, ramenou i na hlavě měří svou vyrovnanost pomocí libely. (text autora)

 

Tito čtyři autoři ve své práci nepřímo zaznamenávají jeden společný motiv. Motiv nechtěný, motiv vynucený. Totiž samotu jejich tvorby v rozličných interiérech.

Ale i přes toto osamění, je zde mnoho věcí společných: Od přátelství jednotlivých členů, přes obdobné zkušenosti z jejich předcházející činnosti, až po jasnou samozřejmost a nadšení, se kterým přistupují i k tomuto projektu.  Nejzásadnější společná věc je však ono nutkání tvořit. Nutkání hledat cestu prezentace nových prací. Prací, které po svém zveřejnění mají možnost otevírat diskuse a vířit názory v této jinak poněkud zmražené době.

 

Adam Vrbka – teoretik skupiny.